Kaj je treba vedeti pred nakupom toplotne črpalke 26. 10. 2023 18:18:15 Univectra d.o.o. AmbiComfort

Kaj je treba vedeti pred nakupom toplotne črpalke

Najpomembnejše lastnosti toplotnih črpalk

Kaj je treba vedeti pred nakupom toplotne črpalke

Poleg tehničnih lastnosti, ki jih ponuja toplotna črpalka, je potrebno biti pozorni tudi na izbiro ponudnika. Kakovostna montaža, pozitivne izkušnje uporabnikov ter skrb za redno vzdrževanje in servisiranje so pomembni dejavniki, ki naj vam predstavljajo vodilo pri izbiri. Le na ta način bo toplotna črpalka ustrezala vašim toplotnim potrebam, poskrbela za odlično ogrevanje vašega stanovanja oz. objekta, omogočila še udobnejše bivanje, hkrati pa poskrbela tudi za zmanjšanje stroškov.

Energetska učinkovitost toplotne črpalke

Prvi pokazatelj energijske učinkovitosti tovrstnih črpalk je vrednost COP (coefficient of performance) oz. grelno število. Predstavlja razmerje med pridobljeno energijo in električno energijo, ki jo naprava porabi za svoje delovanje. Vrednost COP vedno primerjajte glede na enak merilni standard, pri tem pa upoštevajte enake temperaturne pogoje.

Temperaturne omejitve toplotnih črpalk

Poznamo različne tipe toplotnih črpalk. Uporabljajo se za ogrevanje prostorov, pa tudi sanitarne vode. Ravno zato bodite pazljivi pri izbiri primernega tipa črpalke za vaše potrebe. Na primer, črpalka zrak/voda lahko tudi pri nižjih temperaturah zunanjega okolja doseže zelo visoko dovodno temperaturo (60°Celzija pri zunanjih temperaturah 15° pod ničlo).

Pred nakupom torej preverite ogrevalno moč črpalke tipa zrak/voda pri zunanjih temperaturah pod lediščem, saj večina proizvajalcev navaja ogrevalno moč črpalke pri temperaturi 7° Celzija (to pa je temperatura, pri kateri ogrevanje skorajda ni več potrebno). Pri odločitvi vam bo pomagalo, če boste prodajalca najprej prosili za informacije o ogrevalni moči naprave pri nižji zunanji temperaturi (npr. pri -15°C). Šele nato boste toplotne črpalke lažje primerjali med seboj.

Servisna služba ter svetovanje

Pozornost zagotovo namenite tudi izbiri servisne službe, s katero boste poslovali v prihodnje. Vsaka naprava namreč potrebuje redno vzdrževanje ter morebitno servisiranje. Servisna služba s katero posluje naše podjetje, je profesionalna, zanesljiva ter opremljena s strokovnim znanjem. Zavedamo se, da je servisna služba ena izmed pokazateljev strokovnosti prodajalca, zato smo se odločili za sodelovanje z najboljšim kolektivom. Vsak izpad oz. morebitna težava, ki bi se pojavila v zvezi z našimi produkti, namreč predstavlja resno skrb našega podjetja. Kot že omenjeno, vam nudimo kakovostno montažo izbrane toplotne črpalke, pa tudi redno vzdrževanje in servisiranje.

Share this post
Arhiv