Vlažna drva povzročajo težave 26. 10. 2023 18:16:36 Univectra d.o.o. AmbiComfort

Vlažna drva povzročajo težave

Mokra drva višajo stroške kurjenja, onesnažujejo in kvarijo peč

Vlažna drva povzročajo težave

Kurjenje z vlažnimi drvmi obremenjuje okolje, maže peč in dimnik. Vlažna drva imajo slabši izkoristek energije.

Vlaga v polenih za kurjenje ne sme presegati več kot 20 odstotkov lesne mase, kar je v skladu z leta 2013 sprejeto uredbo o izpustih iz malih in srednje velikih kurilnih naprav.

Uporabo neustreznih drv v kurilnih napravah enostavno rešimo z dobrimi pripravami na kurilno sezono. Te se začnejo spomladi, ko se zadnja sezona konča. Takrat je najprimernejši čas, da si priskrbimo nov les za ogrevanje, saj vsebuje pozimi sekan les manj vode, do nove kurilne sezone pa je vsaj še pol leta. Spomladi imamo na voljo več časa, da poiščemo zanesljivega dobavitelja drv s konkurenčno ceno, pripravimo lahko dober prostor za shrambo. Razcepljena polena skladiščimo v pokritih in zračnih skladovnicah na sončni legi. Priporoča se dvoletno sušenje. Večja učinkovitost presušenih drv je v praksi občutna.

Zaradi kurjenja mokrih drv se škodljivi izpusti iz kurilne naprave povečajo za do 20 odstotkov, za prav toliko se zmanjša tudi izkoristek kurilne naprave. Zvišajo se stroški kurjenja, poveča se obremenitev peči in dimnika, zaradi prašnih delcev se izrazito poslabša kakovost zraka v bližini kurilne naprave; neustrezna drva najprej vplivajo na uporabnika in njegovo neposredno okolico.

Share this post
Ključne besede
Arhiv