Ogrevanje z radiatorji 26. 10. 2023 18:16:54 Univectra d.o.o. AmbiComfort

Ogrevanje z radiatorji

Kaj moramo vedeti pred nakupom radiatorjev

Ogrevanje z radiatorji

Radiatorsko ogrevanje je zelo razširjena oblika ogrevanja, ki omogoča optimalno razporeditev toplote po vseh bivalnih prostorih.

Radiatorsko ogrevanje segreje zrak ter s pomočjo sevanja in kovenkcije/kroženja zraka po prostoru zagotovi ogrevanje celotnega prostora. Toplota se prenaša z vroče vode na zrak.

Da bodo toplotne izgube čim manjše je dobro poskrbeti za kvalitetno cevno napeljavo, pri kateri naj bodo cevi čim krajše ter pravilno nameščene (še posebno pri prehodih skozi stene), da preprečimo pokanje betona pri raztezanju in krčenju cevi.

Radiator se z razliko od talnega greja hitro odziva na spremembe temperature. Radiatorje lahko uporabljamo tudi pri srednjem temperaturnem režimu, ki je tipičen pri boljših toplotnih črpalkah.

Aluminjasti radiatorji

Aluminjasti radiatorji odlično oddajejo toploto v prostor. So odporni na korozijo kar zagotavlja dolgo življensko dobo.

Panelni radiatorji

Panelni radiatorji imajo ravno površino, zato jih je enostavno očistiti. Običajno so izdelani iz jekla. Dimenzije so kompaktne.

Cevni radiatorji

Cevni radiatorji so sestavljeni iz več med seboj povezanih cevi. Tipično se jih uporablja v koplanici, ker so odlični za sušenje brisač.

Členasti radiatorji

Členasti radiatorji so sestavljeni iz med seboj povezanih členov. Število členov vpliva na kapaciteto oddajanja toplote v prostor.

Šumenje radiatorjev

Šumenje radiatorjev je posledica prisotnosti zraka v grelnem sistemu, zato je potrebno sistem odzračiti.

Share this post
Ključne besede
Arhiv