Katero klimatsko napravo izbrati? 26. 10. 2023 18:18:43 Univectra d.o.o. AmbiComfort

Katero klimatsko napravo izbrati?

Na kaj je potreba biti pozorni pri izbiri ustrezne klima naprave

Katero klimatsko napravo izbrati?

Najprej se morate odločiti katere prostore v stanovanju si želite hladiti in temu primerno izbrati tip klimatske naprave. Najbolj popularne so split klimatske naprave, ki so sestavljene iz notranje in zunanje enote. Obstajajo tudi multi-split klimatske naprave, kjer je več notranjih enot vezanih na eno zunanjo enoto, kar vam omogoča, da hladite več prostorov hkrati, obenem pa natančno uravnavate željene pogoje v vsakem izmed njih. Tretji tip klimatskih naprav so prenosne klimatske naprave, ki so najbolj fleksibilne, za namestitev ne potrebujejo gradbenih del, so pa manj močne in manj učinkovite kot prva dva tipa.

Ko se odločimo katere prostore želimo hladiti in ko smo izbrali tip klimatske naprave, ki ustreza namenu, je potrebno določiti moč naprave. Klimatsko napravo izberemo z upoštevanjem velikosti prostora, katerega želimo ohladiti. Po standardnih izračunih se za 1 m3 prostornine prostora potrebuje približno 25 W hladilne moči klimatske naprave, pri čemer se upošteva da imajo prostori standardno višino, sodobno zasteklitev in dobro izolacijo.

Upoštevati je potrebno tudi lego prostora. Prostori z južno in južno-zahodno orientacijo ter z večjimi steklenimi površinami potrebujejo več hladilne moči in posledično močnejše klimatske naprave. Več moči boste potrebovali, če so v prostoru viri toplote kot so računalniki, tv sprejemnik ali štedilnik in če se bo v prostoru zadrževalo več ljudi.

Priporoča se posvet s prodajalcem ali tehničnim osebjem.

Izkoristek in varčnost klima naprave

Izkoristek klimatskih naprav je definiran kot razmerje med pridobljeno in vloženo energijo.

Izkoristek pri hlajenju merimo s koeficientom SEER. Večji kot je ta koeficient bolj varčna je klimatska naprava.

Pri ogrevanju pa se izkoristek označuje s SCOP. Večji kot je ta koeficient bolj varčno klimatska naprava ogreva vaše stanovanje.

Oba koeficienta lahko najdete na energetski izkaznici naprave.

Potrebno pa je vedeti, da je izkoristek naprav odvisen od zunanje in notranje temperature. Večja kot je razlika v temperaturi, močneje mora klimatska naprava delati in izkoristki so nižji. Pred nakupom prodajalca povprašajte o izkoristku klimatske naprave pri različnih zunanjih temperaturah.

Glasnost klima naprave

Pri izberi je potrebno preveriti tudi kako glasna je klimatska naprava. Klimatsko napravo ste kupili, da vas hladi, in ne za to, da vem ropota. Sodobne klimatske naprave delujejo tiše od šumenja listov na drevesih, kar vam omogoča miren spanec. Vseeno pa je dobro, da preverite, kako glasna je naprava, ki jo kupujete. Navedbo glasnosti najdete v opisu izdelka.

Obdelava zraka v prostoru

Klimatske naprave niso le naprave za hlajenje in ogrevanje zraka, ampak skrbijo tudi za izboljšanje kvalitete zraka v prostoru. Uravnavajo vlažnost zraka, ga filtrirajo, iz njega odstranjujejo prašne delce, alergene in druge nevarne delce in zrak ionizirajo.

Enostavna uporaba klima naprave

Sodobne klimatske naprave so postale pametne naprave. Omogočajo različne nastavitve Hlajenja, zaznavajo kdaj ste v prostoru, usmerjajo tok zraka, zaznavajo moč sončne svetlobe itd. Pred nakupom preverite katere funkcije bi potrebovali in ali jih izbrana klimatska naprava omogoča.

Pomembno je tudi, da lahko s klimatsko napravo enostavno upravljate. V zadnjem času so vedno bolj priljubljene klimatske naprave z WI-Fi vmesnikom, ki omogočajo, da klimatsko napravo nadzorujete kar prek svojega mobilnega telefona.

Share this post
Ključne besede
Arhiv