Akumulatorji za rezervno napajanje 26. 10. 2023 18:16:06 Univectra d.o.o. AmbiComfort

Akumulatorji za rezervno napajanje

Izbrati ustrezen tip za dolgo življensko dobo

Akumulatorji za rezervno napajanje

Akumulatorji se med seboj razlikujejo po svojih osnovnih značilnostih in to je vodilo za izbiro. Ciklični akumulatorji se v nasprotju z avtomobilskimi akumulatorji praznijo z bolj konstantnim tokom na daljše razdobje, medtem ko se starter akumulatorji praznijo z visokim tokom v kratkem časovnem obdobju.

Zagotavljanje neprekinjenega električnega napajanja porabnikom zagotavlja nemoteno delovanje in preprečuje morebitne okvare. Brezprekinitveno napajanje je že utečena praksa predvsem v računalništvu. V gospodinjstvu se vedno bolj pogosto vgrajuje UPS naprave za zagotavljanje delovanja peči, kotlov, črpalk in nasplošno grelnega sistema. Velikokrat se za te namene uporablja avtomobilske akumulatorje, ki pa niso nikakor prava izbira. Za rezervno napajanje se priporoča uporaba cikličnih akumulatorjev z globinskim praznenjem.

Z izrazom ciklični akumulatorji mislimo akumulatorje, ki so sposobni globokih praznitev ter da se praznitve pogosto ponavljajo. Večkrat uporabljamo tudi izraz DC "deep cycle".

Število ciklov polnjenja akumulatorja, je odvisno od tehnologije izdelave in od globine praznjenja (DoD). Število ciklov nesorazmerno pada z globino praznjenja.

Akumulatorske plošče v cikličnih akumulatorjih so navadno debelejše kakor pri startnih, ki imajo tanke plošče. Proizvajalci nameščajo v ciklične akumulatorje debelejše plošče (okoli 3 mm) ter svinčene elektrode, ki niso porozne, temveč polne.

AGM akumulatorji so baterije kjer je elektrolit absorbiran v stekleno volno kot separator (Absorbed glass material). GEL ali GEL CELL akumulatorji pa imajo elektrolit pomešan s siliko in so zaradi takšne sestave poimenovani kot "gel" akumulatorji

VRLA akumulatorji (valve regulated lead acid) so bolj znani kot svinčeno kislinski akumulatorji ali preprosto svinčeni akumulatorji. Zaradi njihove konstrukcije za svoje delovanje ne zahtevajo rednega dodajanja destilirane vode celicam, zaradi nizkih praktično ničnih izpustov plinov pa so primerni za uporabo v zaprtih prostorih. Tovrstne akumulatorje pogosto srečamo v UPS napravah, alarmnih napravah, električnih vozičkih, starejših električnih kolesih, igračah - avtomobilih za otroke, večjih ročnih svetilkah, sesalnikih za domačo oporabo in podobnih napravah. VRLA akumulatorje poznamo pod tipi AGM in GEL.

Pri VRLA akumulatorjih vzdrževanje ni potrebno. VRLA akumulatorji imajo posebno prirejen ventil, ki omogoča rekombinacijo plinov. Izhodni ventil se varnostno odpre le v primeru, ko se akumulator prekomerno električno polni, sicer bi prišlo do eksplozije.

Akumulator je pod pritiskom, kisik in vodik, ki sproščata, se v ventilu spajata v vodo, ki se vrača v akumulator. Zato je poraba voda v VRLA akumulatorjih izredno majhna.

VRLA akumulatorje v vsakdanjem pogovornem jeziku pogosto imenujemo tudi "hermetične", ali "suhe" akumulatorje ali v angleščini "SLA battery". Izrazi niso točni, saj VRLA akumulatorji niso popolnoma zaprti iz omenjenih varnostnih razlogov, prav tako tudi niso suhi, saj je v njih elektrolit v tekočem, AGM ali GEL stanju.

Share this post
Ključne besede
Arhiv