AmbiComfort - AmbiTim d.o.o. AmbiComfort

Koliko močno peč potrebujem?

Informativen in poenostavljen način za določitev moči

05 november 2018 2022-05-18 Ideje in tehnologija 0 comment
Se odločaš za nakup peči na drva ali pelete in ne veš kako veliko kupiti? Tisto kar potrebuješ je izračun potrebne toplotne moči.

Toplotna potreba za ogrevanje bivalnih prostorov je odvisna od večjega števila faktorjev, kot so stopnja izolacije objekta, tip in veličina oken, dimenzije ogrevalnih prostorov, ekspozicija in lokacija objekta. Vsekakor z informativnim izračunom je mogoče pridobiti okvirno potrebo po grelni moči in na tak način si lahko olajšamo izbiro ustrezne peči.


Formula za poenostavljen informativni izračun

Za izračun toplotne potrebe lahko uporabljamo parameter specifične toplotne potrebe, ki se izraža v kW/m3. Tipična povprečna vrednost je 0,05 kW/m3, sicer za bolj natančno določitev je potrebno upoštevati energetsko učinkovitost stavbe.

Novejši objekti so navadno energetsko bolj učinkoviti, zato za določitev moči peči lahko uporabljamo nižjo vrednost 0,03 kW/m3.

Pri starejših obnovljenih objektih z izolacijo lahko uporabljamo povprečno vrednost 0,05 kW/m3.

Pri starih hišah brez izolacije je potrebno uprabljati vrednosti, ki so navadno med 0,08 kW/m3 in 0,12 kW/m3.

Za poenostavljen izračun potrebne moči je potrebno pomnožiti površino z višino ogrevanih prostorov z ustreznim parametrom specifične toplotne potrebe.

Za primer bomo izračunali zahtevano moč peči v obnovljenem stanovanjskem objektu z ogrevano površino 80 m2 in višino stropa 2,7 m:

Volumen objekta = 80 m2 x 2,7 m = 216 m3

Potrebna grelna moč = 216 m3 x 0,05 kW/m3 = 10,8 kW


Posvet s tehničnim osebjem

Informativni izračun je odličen začetek za izbiro ustrezne peči, vsekakor pred potrditvijo nakupa je vedno priporočljiv posvet s serviserjem ali inštalaterjem.

Share this on