AmbiComfort - Ambitim d.o.o. AmbiComfort

Opremiti mizo z okusom

Uporaba in razporeditev krožnikov

18 december 2019 2023-06-01 Dom 0 comment
Ne obstajajo samo plitvi in globoki krožniki. Vrste krožnikov, ki jih uporabljamo za serviranje jedi, jih je veliko več.

Za serviranje jedi uporabljamo ustrezen tip krožnika. Globoke jušne krožnike se uporablja za serviranje juhe. Glavno jed navadno serviramo na plitvih krožnikih velikimi med 24 in 28 cm, medtem ko testenine ali drugi hod s prilogami serviramo na večjem plitvem krožniku z dimenzijo tudi do 32 cm. Zlasti na bolj formalnih ali ob posebnih priložnostih su uporablja krožnik za predjed, krožnik za sadje in krožnik za sladico, ki je navadno velik okoli 20 cm.

V vsakdanjem življenju ni nujno, da pripravimo mizo kot ob slavnostni priliki, ampak lepo pripravljena miza poveča zadovoljstvo ob jedi.

Kot prvo pravilo uporabljamo tolikšno število krožnikov kolikor je tečajev. Če je predvidena predjed, prvi hod in drugi hod, moramo razporediti tri krožnike v zaporedju tako, da je krožnik za predjed prvi na vrhu, nato mu sledijo ostali v zaporedju tečajev. Plitvi krožnik za glavno jed lahko serviramo direktno iz kuhinje, katerega lahko malce segrejemo, da ohranjamo toplo jed. Vsekakor ne postavljamo dveh enakih krožnikov en na drugega.

Če se predvideva servirati tudi sadje ali sladico, moramo za ta namen krožnike postaviti v bližino in jih uporabljati samo ob pravem času.

Predvsem ob svečanih priložnostih se skupaj s krožniki iz porcelana in kozarci iz kristala uporablja tudi krožnih za kruh, katerega postavimo na levo stran nad vilice. Priporoča se uporaba malega prtička, da pokrijete kruh.

Med dilemami je še uporaba podkrožnika. Načeloma se podkrožnik uporablja samo ob uradnih priložnostih. Krožnik je lahko velik tudi 35 cm. Nanj položite pritček, da se izognete neposrednemu stiku s porcelanom.


Izberite pravi krožnik na spletni trgovini EmoNova.

Zaupajte nam vaše mnenje

Za dodati vaše mnenje morate biti prijavljeni .